Engelliler yalnız değiller
3 Aralık dünya engelli hakları günü dolaysıyla Kocaeli MAZLUMDER şubesi tarafından bir basın açıklaması yapıldı.Açıklamada MAZLUMDER Kocaeli Şubesi başkanı Çetin Tahtacı, başkan yardımcısı Av.Gönül Üremiş, yönetim kurulu üyeleri bulundu.Basın açıklamasına Kocaeli Spastik Özürlüler Derneği, onursal başkanı Ayhan Ersöz ve bir grup engelli de katıldı.MAZLUMDER Kocaeli Şubesi başkanı Çetin Tahtacı bir basın açıklaması yaptı. Daha sonra söz alan Kocaeli Spastik Özürlüler Derneği, onursal başkanı Ayhan Ersöz’de engellilerin karşılaştığı sorunlara değindi, medya mensuplarının sorularını cevaplandırdı.Daha sonra Kocaeli MAZLUMDER üyeleri ve spastik enselilerle beraber Merkez Bankası önündeki toplu taşıma araçları durağına inilerek, yoldan geçen araçlara binip,”Toplu taşıma araçlarında oturma yerlerinde engelliye yer verelim” yazılı bildiriler dağıtıldı.
Araçlara binen Şube başkanı Çetin Tahtacı ve Ayhan Ersöz yolculara hitaben konuşarak, engellilerin ayakta durmakta zorlandığı ve onun için yolcuların bu konuda duyarlı davranıp onlara yer vermesi gerektiğini anlattı.Yolcular da bu konuda bir hatırlatmanın gayet uygun olduğunu, fakat engellilerin 3 Aralıkta anılıp unutulduğunu söylediler.Konuyla ilgili basın açıklaması:
3 Aralık engelli hakları günü ile ilgili Kocaeli MAZLUMDER Şubesi’nin basın açıklaması:
Bu gün 3 Aralık engelli hakları günüdür. Bu gün bir STK olarak, resmi etkinliklerin dışında bir açıklama yapmayı uygun gördük. Çünkü engellilerin mağduriyeti resmi kurum ve kuruluşlardan kaynaklanmaktadır. Sivil toplum olarak bu konuda ki aksaklıkları da bir insan hakları örgütü olarak gündeme getirmek bizim görevimiz. Bunları sıralarsak:
1-Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından Sekapark gibi bir sahada engelliler için bir kompleks oluşturulması bir ara gündeme gelmişti. Bu kompleks de engellilere yönelik, spor salonu, kreş, velinin engelli çocuğunu günlük olarak bırakabileceği günlük bakımevi gibi tesisler olacaktı. Bunun unutulduğunu görüyoruz. Bir STK olarak Kocaeli Büyükşehir Belediyesine tekrar hatırlatıyoruz, bu projeyi en kısa zamanda hayata geçirilmesi için ne gerekiyorsa yapın. Biz bunu unutmadık, takipçisiyiz!
2-Engelli ailelerin en büyük korkusu öldükleri zaman engelli çocuklarını bırakabilecekleri kimse olmayışı. Bu konuda ilimizde derhal bir yurt açılıp engelli ailelerin bu endişesi giderilmeli ve toplum olarak onlara sahip çıktığımız gösterilmelidir.
3-Türkiye halkının %15’ini engeliler oluşturmaktadır.Bunlar aileleri ile beraber % 45’lik potansiyeldir. Siyasi partilere buradan bir STK olarak sesleniyoruz, engellilerin kaderi, engellerinden dolayı hep yönetilmek olmamalı ve Engellilerde yöneten olabilmeli. Göstermelik ziyaretlerle bu günü geçiştirmek yerine bu konuda ne kadar samimi olduğunuzu, lütfen engelli adaylara seçilebileceği ön sıralarda yer vererek gösterin.
4-Belediyeler ve spor bakanlığı il içinde engellilerin yararlanacağı her merkezde en azından bir spor tesisi yapmalı ve engellileri buraya taşıyacak servis araçları konulmalıdır.
5-Yürüyüş yolunda yere, görme engellilerin bastonuyla takip edebileceği bir bant yapılmalı, Perşembe pazarı kavşağı gibi yerlerde trafik ışıkları mutlaka engellilerin yararlanacağı şekilde sesli ve mekanik sistemler olarak konulmalıdır. Belediye otobüsleri kapıları direk kaldırma açılan ve ortopedik engellilerin arabayla kolayca girebileceği şekle getirilmelidir. Durakları, görme ve işitme engelliler için sesli ve görüntülü olarak bildiren sistemler konulmalıdır. Bu yapılana kadarda belediye tarafından belli saatlerde sadece engellilere hizmet veren otobüs seferleri yapılmalıdır. Saatini bilen engelli bu ulaşım vasıtasını kullanarak ,sosyal hayata aktif olarak katılabilmelidir.
6-İstihdam edilmesi gereken engelli işçi oranı % 3 iken resmi ve gayri resmi kuruluşlarda bu oranın sağlanmadığını veya sağlansa da, engellilik oranı az olanların istihdam edildiğini görmekteyiz. Zaman zaman engelliler ayrımcılığa , kötü muameleye tabi tutulmakta ve sürgün edilmektedir. Bu konuda MAZLUMDER olarak hukuki yardım verdiğimiz müracaatlar olmuştur. Engellilere negatif değil pozitif ayrımcılık yapılmalı ve işten çıktıktan sonra belediyenin tahsis ettiği özel engelli araçlarıyla evlerine bırakılmalıdır.
7- Büyükşehir belediyelerinde kurulması ön görülen “özürlüler koordinasyon merkezleri” bir an önce hayata geçirilmeli ve bu komisyonlar Avrupa Birliği uyum yasaları çerçevesinde taahhüd edilen 2012 yılına kadar kamuya açık binaların engellilere uygun hale getirilmesi hedefini bir an evvel hayata geçirmelidir. Bu mimari işlemler 1 günde bitmez ama her kes 2012 ylına ulaşana kadar birşey yapmak niyetinde değil. Bir an evvel merkezler oluşturulmalı ve komisyonlar bunları denetlemelidir.
8- Bilindiği gibi bazı suiistimaller bahane edilerek engelli rehabilitasyon merkezlerine aylık 400 YTL olarak yapılan yardım kesilmiştir. Bu konuda suiistimaller var diye bu yardımların kesilmesi kabul edilemez. İnsanların nerdeyse bu civardaki asgari ücret aldığı bir ülkede dar gelirli bir engelli ailesi çocuklarına nasıl eğitim aldıracak?_Bu insanlar paraları yok diye eğitimsiz mi kalacak ? Suiistimal varsa devlet, ya bu konuda kendisi okul açmalı, ya da nüfus kütüğünden engellilerin takip edilebildiği bir sistem geliştirip bu soruna çözüm bulmalıdır.
Bu insanlar ve aileleri vergi veriyor ve bu toplumun insanı. Bu insanları “engelliler günü”nde bir törenle çelenk bırakıp, yeme içme faslından sonra ertesi gün kaderlerine terk etmeyi kabul etmiyoruz. Lütfen göstermelik törenlerle göz boyamayınız. MAZLUMDER bir insan hakları örgütüdür ve bir sivil toplum kuruluşu olarak bu söylediklerimizi dikkatle değerlendirip gerekenleri yapınız. Şehir girişlerine “burası bir Avrupa şehridir” levhaları asmakla iş bitmiyor.Sözünüzün arkasında durunuz.
Başbakanlık İnsan Hakları Kurulu Başkanlığının verilerine göre 2004 yılından 2007 yılı sonuna kadar 110 kişi, “engelli hakları ilhali” başlığı altında başvuru yapmışlardır. 8.5 milyon olduğu bilinen engelli nüfusuna oranla neredeyse yok sayılacak kadar az sayıda başvuru yapılmıştır. Engelliler haklarını maalesef bilmiyorlar. Engellilerin kendi haklarını bilmesi ve araması bir o kadar önemlidir.
Hz. Ali (r.a.)’nin bir sözünü burada zikretmekte fayda görüyorum. “HAKSIZLIKLAR KARŞISINDA SUSMAYIN. AKSİ HALDE HAKLARINIZI ve ŞEREFİNİZİ KAYBEDERSİNİZ”.
Engelli = başkalarının bakımına muhtaç olan insan ! DEĞİLDİR. Uygun ortam sağlanırsa, engellilerde sosyal hayata aktif olarak katılır.Bu aynı zamanda sosyal devletin görevidir.Bir insan hakları örgütü olarak bunun takipçisi olacağız.Tüm engellilere ve engelli derneklerine de sesleniyoruz.Uğradığınız en ufak bir ayrımcılık ve insan hakları ihlalinde MAZLUMDER olarak kapımız sonuna kadar açıktır, çekinmeden bize geliniz, sorunlarınızı hep beraber dile getirelim. Engeliler yalnız değildir, MAZLUMDER var !.
Çetin Tahtacı
MAZLUMDER Kocaeli Şubesi başkanı.