Cezayir İslamcı hareketlerle uzlaşıyor

Cezayir’de darbecilerin işbaşına getirdiği başkan Buteflika, İslami Hareketin önemli isimlerinden Cabullah ile anlaştı. Cezayir’deki İslami akımların önemli isimlerinden Abdullah Caballah, önceki yönetimle olan anlaşmazlıklarından dolayı, 10 yıl önce terk etmek zorunda kaldığı ülkesine dönmeye ve Cezayir Nahda Hareketi’nin başına geçmeye hazırlanıyor. Caballah’ın 2009 Nisan’ında yapılacak olan olağandışı bir konferans sonrasında Hareketin başına geçmesi bekleniyor. Ülkede yapılacak olan Cumhurbaşkanlığı seçimlerine gölge düşürmemek için Caballah’ın dönüşünün Nisan ayında yapılacağı kaydedildi. Cezayir Nahda Hareketi liderliğini halen Fatih Rabii yürütüryor. Ülkenin önde gelen İslamcı liderlerinden kabul edilmesine rağmen, etkin bir başkanlık yapamadığı, kitlelere kendisini kabul ettiremediği belirtiliyor.

Vatan Islah Hareketi içerisinden de Caballah’ın dönüşüyle birlikte Nahda’ya katılımların gerçekleşmesi veya iki cemaatin tamamen tek bir çatı altında birleşmesi bekleniyor.

Dönüşü ve iki hareketin birleşmesi söylentileri ile ilgili kensine sorulan bir soruyu Caballah; ‘Bu bir hareketin diğerine katılması değil, iki grubun bir birine yaklaşmasıyla gerçekleşecek bir birlik.’ Şeklinde cevaplandırdı.

Cezayir’de yapılacak olan Cumhurbaşkanlığı seçimlerine de değinen Cadallah, Buteflika’nın engellemesi sebebiyle seçime katılmadıklarını ve aday da çıkaramadıklarını söyledi.

Cezayir Nahda Hareketi 1968 yılında gizli olarak başlamış, 1974 yılında Cemaat haline gelmiş, 1989 yılında ise İslami bir parti olarak resmen kabul edilmişti.

Cezayir’de İslami Selamet Cephesi ‘FİS’ hâlâ yasaklı durumda. Lideri Abbas Medeni sürgünde, kendi tercihi olan Katar’da yaşıyor. 1992 yılındaki demokratik zaferleri askeri darbeyle engellenen FİS, 1989 yılındaki partiler kanunundaki değişik neticesinde seçimlere katılmıştı.

CEZAYİR İSLAMİ HAREKETİ’NDE BÖLÜNME

Cezayir İslami hareketlerini İslami Selamet Cephesi, Nahda Harekti ve Barış Toplumu Hareketi siyasi ve fikri akım olarak yıllardan beri temsil edegeldi. İslami Nahda Hareketi’nin liderliğini Mahfuz Nahnah yapmaktaydı. 1998 yılında çıkarılan yeni bir partiler kanunu mucibince, İslami Nahda Hareket’nin ‘İslami’ bölümü çıkarıldı ve geriye Nahda Hareketi kaldı.

1999 yılında Nahda Hareketinde ciddi bölünmeler yaşandı. Hareketin önemli liderlerinden biri olan Abdullah Caballah partiden ayrılarak, Vatan Islah Hareketini kurdu.

Nahna ise Hamas adında bir hareketle yoluna devam etti. Hareketin hali hazırdaki adı Hams. Hams hareketi 2004 yılında tekrar ciddi bir bölünme yaşadı. Hams Herketi halen Ebu Hamza ve Cezayir eski Ekonomi Bakanı Abdulmecid Manasıra arasındaki ciddi çekişmelerden dolayı iyice zayıflamış durumda.

Uzmanlar, Caballah’ın Cezayir Cumhurbaşkanlığı seçimlerinden hemen sonra ülkeye dönerek (İslami) Nahda Hareketinin başına geçecek olmasını, Buteflika’nın Cumhurbaşkanlığı üçüncü tur seçimini kazanmak için, ılımlı kanadı temsil eden İslami hareketlerle anlaştığı şeklinde yorumluyor.

İki dönem Cumhurbaşkanlığı yapan Buteflika, ülkede istikrarı sağladı ve askeri kanadı sindirmeyi bildi. Buteflika’nın ülke anayasasını değiştirerek üçüncü kez Cumhurbaşkanlığına aday olması girişimi, eski Başbakan Belhkam tarafından demokratik süreç adına kuşkuyla karşılanmış, Belhkam ülkede askeri darbe olabileceği uyarısında bulunmuştu.

Kaynak: Dünya Bülteni, Abdullah Aydoğan Kalabalık

Bir cevap yazın