Düşünmek hâlâ suç!

2008 boyunca siyasetteki kutuplaşma, hükümet ve ordunun icraatlarının eleştirilmesine ve her türlü hak ihlâlinin sorgulanmasına yönelik engeller, Türkiye’de basın ve düşünce özgürlüğünü her yönden geriletti. Geçen yıl 82 kişi, TCK 301’den yargılandı; 5’i mahkûm oldu. 301’den açılan dâvâlar, yüzde 50’lik bir artışa tekabül ediyor. 23 kişi, “halkı kin ve düşmanlığa tahrik” suçunu düzenleyen 216. maddeden sanık durumuna düştü. Yeni Asya’nın Bağımsız İletişim Ağı (BİA) raporuna dayanarak hazırladığı haberde geçen yıl 435 gazeteci, yazar, yayıncı, insan hakları savunucusu, siyasetçi ve çocuğun düşünceleri nedeniyle mahkemeye çıkarıldığını açıkladı. BİA 2008 Medya Gözlem Raporu’nda, 2008 yılında 435 gazeteci, yazar, yayıncı, insan hakları savunucu, siyasetçinin düşünceleri sebebiyle mahkemeye çıkarıldığı belirtildi.

301 sanıklarında artış yüzde elli!
TCK’nın 301. maddesinden 2008’de 82 kişi mahkemeye çıktı. 23’ünün davası Adalet Bakanlığı’ndan izin verilmeyince düştü. Bakanlıktan “izin” çıkınca mahkemeler yazar Temel Demirer ve Eskişehir’deki 10 aktivisti iki yıl hapisle yargılamaya devam edecek. 23 kişinin dosyası halen Bakanlık kararını bekliyor. Halkı askerlikten soğutmak”tan geçen yıl 9’u gazeteci 15 kişi yargılandı. 6 kişi beraat ederken, 9 kişi halen yargılanıyor.

Tüm bu bilgiler ışığında denilebilir ki, Türkiye’de otoriter egemenlik anlayışı mevzisini korumak için canhıraş mücadele ediyor. Hak ve özgürlüklerin savunulmasını dahi yasakçılıkla bastırmaya çalışan bu sistem, mevcut haliyle hakikati engelleyebileceğini mi zannediyor yoksa?

Platform Haber

Bir cevap yazın