Karar Türkiye’deki ‘normalleşme’ sürecinin bir işareti

YÖK’ün katsayı kararının ardından yapılan yorumlar devam ediyor. Başörtüsü yasağının kanıksandığı bir süreçte, bu haksızlıklığın giderilmiş olması olumlu bir gelişme. Peki yazarlar katsayının kaldırılmasına ne diyor? Star’dan İbrahim Kiras, “İmam Hatip meselesini şimdi konuşalım” yazısında şunları yazmış: YÖK’ün katsayı kararı Türkiye’deki ‘normalleşme’ sürecinin bir işareti. Darbe ortamında uygulamaya konulan bir ayrımcılığın sona erdirilmiş olması, kim ne derse desin, Türkiye’nin normalleşme yönündeki değişimini gösteriyor her şeyden önce. Normalleşme her alanda devam edecek. Çünkü bu doğal ve kaçınılmaz bir süreç. Yargı sistemimiz de bundan payını alacak, eğitim sistemi de, medya sektörü de. Hiçbir alanda ‘anomali’nin sürdürülmesinin imkánı yok.

Dolayısıyla ‘statüko’ yanlılarının bugünkü katsayı kararını toplumun belli bir bölümündeki paranoyaları kaşıma aracı yapmak yerine, gerçek anlamdaki normalleşmeye katkı sağlamanın yollarını aramaları daha doğru olur. ‘Eyvah İmam Hatip mezunları’ diye ortalığı velveleye vermek yerine, ‘halk bu okullardan ne bekliyor’ ve ‘sağlıklı bir din eğitimi nasıl olmalı’ sorularına cevap bulmaları kendileri için de daha hayırlı olmaz mı? Diğer yandan, muhafazakár kesimin de bu okulların bugünün ihtiyaçlarına cevap verip veremediği meselesinden başlayarak, zoraki kutuplaşmanın sınırlarını aşan bir soğukkanlılıkla konuyu tartışma gündemine getirmesi gerekiyor.”

Katsayı kalkınca kimin önü açıldı?

Mümtaz’er Türköne de konuyla ilgili ilginç bir boyuta dikkat çekerek katsayı uygulamasının kaldırılmasını değerlendiriyor Zaman’daki köşesinde: “YÖK bu karar ile meslekî ve teknik eğitimin önünü açmış oldu; imam-hatiplerin değil… İmam-hatip liselerinin önünü kesmek için getirilen katsayı uygulaması, meslekî ve teknik eğitimi baltaladığı için sonuç felaket oldu. 28 Şubatçıların getirdiği katsayı uygulaması, kuş sesinden rahatsız olduğu için koca ormanı yakıp kül eden diktatörlere benziyor. İmam-hatip liselerinin önü kesildi mi? Evet. Ya ülkeye bedeli?

YÖK’ün katsayıyı tamamen kaldırması, imam-hatipleri artık eski durumuna döndüremez. İmam-hatipler büyük ölçüde din eğitimi talebini karşılama misyonunu tamamladı. Yükselen demokrasi standartları ve genişleyen özgürlükler yeni yollar ve imkânlar açıyor. Toplum değişiyor. YÖK’ün kararı aslında yanan ormanın yerine yeni fidanların dikilmesi demek. Meslekî teknik eğitimin yeniden önü açılacak. Ama kuşların geri gelmesi çok zor.”

Görünen o ki katsayı uygulaması kalksa da imam-hatip liselerinin kalitesinin yükseleceğine dair her iki yazar da ciddi endişeler taşıyor.

Platform Haber
 

Bir cevap yazın