Paganizm Avrupa’da yükselirken Türkiye’de de çocukları etkiliyor
Osmaniye’nin Kadirli İlçesinde yaşayan 11 yaşındaki Ferhat Ü, hemen her televizyon kanalında yer alan ‘sihirli diziler’in kurbanı oldu. Ferhat, getirildiği Adana Ekrem Tok Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hastanesi’nde doktorları da şaşırttı. Gizli güçlerinin olduğunu düşünen, sürekli yerde yatmak isteyerek izlediği dizideki kahramanın sözlerini tekrarlayan Ferhat 2.5 aydır okula da gidemiyor. Türkiye’deki televizyonlarda da yayınlanan sihir, büyü ve fantastik öğe içeren bolca yapım mevcut bugüne kadar Sihirli Annem, Selana, Tatlı Cadı, Sabrina, Bez Bebek, Acemi Cadı, Kayıp Prenses, Cinlerle Periler, En İyi Arkadaşım, Kara İnci, Peri Masalı, Prenses Perpinya, Ruhsar, Tılsım Adası gibi yapımlar çocukları eğlendirse de aslında çocukların zihinlerinde telafisi zor izler bırakıyor.
Diziler çocuklara pagan kültürü aşılıyor
Konu hakkında görüşünü aldığımız ünlü Psikiyatrist Prof. Dr. M. Kemal Sayar bu tür film ve dizilerin çocuklar üzerinde bıraktığı tahribatı özetleyen ve her anne babanın bir kez daha düşünmesini sağlayan cümlelerine kulak verelim. Sayar, “8 yaşından küçük çocukların kesinlikle ve kesinlikle bu tür film ve dizilerden uzak tutulmalıdır” diyor. Nedenini ise, “8 yaşından küçük çocuklar fantastik dünya ile normal hayatı ayır edemezler. 8 yaşından sonra yavaş yavaş gerçek dünyalarını algılamaya başlıyorlar.” ifadelerini kullanıyor. Konuşmasını ise, “8 yaşından sonra daha çok ergenlik çağlarında bu tür filmler seyredenler değişik arayışlara gidiyor. Ve kendine ait olmayan kimlikleri bürünüyorlar. Ayrıca kendilerini farklılaştırmak için Satanizm ağına düşebiliyorlar. Bu tür yapımlar Pagan kültürünü propagandasını yapıyor. Filmde geçenler izleyiciye evrensel doğrularmış gibi sunuluyor. İnancın temeli olan öteki dünya (ahiret) ile ilgili komik tasvirler yapılarak izleyicinin itikatları muhasara altına alınıyor.” diyerek bitiriyor.
Paganizm Batı’da dördüncü büyük ‘din’
Eski çağların seküler ‘kutsal dini’ inanışı Paganizm giderek yaygınlaşırken kendini ‘Pagan’ olarak tanımlayanlar da hızla artıyor.
Geçen ay, yılın en uzun günü olan ve yaz mevsiminin başlangıcı kabul edilen 21 Haziran’da, İngiltere’deki eski çağlardan kalma dini mekan Stonehenge’de 35 bin kişi toplandı. Büyük kalabalık yaz mevsiminin ilk güneşini tamtamlar çalıp danslar ederek tam bir Pagan ayini havasında karşıladı. Zira 21 Haziran Pagan inanışına göre yıl içerisinde kutlanan 8 ‘kutsal’ günden biriydi.
Akşam’dan Mine Akverdi’ye göre toplanan kalabalık Pagan kültürünün batıda ne denli yaygınlaştığının bir kanıtıydı. Yazara göre spritüel yaşam tarzının ön plana çıktığı, popüler kültürde mistik ve fantastik hikayeler çılgınlığının yaşandığı, çevrecilik ve doğaya dönüşün yükselen değerler haline geldiği günümüzde eski çağların yaygın dini inancı Paganizm yeniden canlanıyor!
Kaynak: Milli Gazete, Dünya Bülteni