Duruşmada başını açtıran yargıcı dava etti
Başörtüsü sorunu küresel bir mevzu artık. Müslümanların yaşadığı heryerde bu sorun da yaşanıyor. Nasıl Türkiye’de bir hakime çarşaflı kadını mahkeme salonundan kovabilecek cüreti sergileyebiliyorsa, aynı zihniyetin amerikan versiyonu da mahkemede “örtünü çıkar” diyebiliyor. Nitekim ABD’nin Michigan eyaletinde, Irak asıllı Raneen Albaghdady de katıldığı duruşmada, yargıcın başörtüsünü çıkarmasını istemiyle karşılaştı ve şimdi anayasal hakkı ihlal edildiği için dava açıyor. Callahan ve Wayne ilçesi aleyhine açılan davaya müdahil olan İslami bir kuruluşta basın toplantısı düzenleyen 32 yaşındaki Raneen Albaghdady, 16 Haziranda görülen duruşmada Wayne ilçesi yargıcı William Callahan’ın başörtüsünü çıkarmasını istemesi üzerine ”aşağılandığını hissettiğini” belirtti. Callahan’dan korktuğunu ve örtüsünü çıkarmazsa tutuklanacağı endişesi yaşadığını ifade eden Albaghdady, ”bu ülke özgürlükler ülkesi ve başörtüsü nedeniyle bize böyle davranılmaması gerekiyor. Mahkemede hakime ‘hayır’ diyemeyeceğiniz bir ülkeden geliyorum” dedi.
Raneen Albaghdady, isminin değiştirilmesi için görülen davada yargıcın talebi üzerine başörtüsünü çıkarmak zorunda kaldığını belirtti. Yargıç Callahan adına mahkemeden yapılan açıklamada ise ”Yargıç Callahan’ın ve mahkemenin dini usullere ve bütün dini tercihlere saygısı vardır. Yargıç, asla Müslüman bir kadının başını örtme hakkına engel olmamıştır” ifadelerine yer verildi.
Başörtüsü ve peçe serbest
Müslüman nüfusun yoğun olduğu yerlerden biri olan Wayne ilçesinde medeni kanun, yargıçların duruşma salonunda başörtüsü takılmasına izin vermelerini öngörüyor.
Peçenin söz konusu olduğu başka bir durumda ise Michigan Yüksek Mahkemesi, 17 Hazirandaki kararında, tanıkların dış görünüşü ile ilgili hakimlere geniş yetki tanıyan düzenlemeyi onadı. Söz konusu yasa, Müslüman bir kadının şahitlik yaptığı bir davada başörtüsü ve peçesini çıkarmaması üzerine yürürlüğe konuldu.
Yasanın, Albaghdady’nin, Yargıç Callahan’ın önüne çıkmasından bir gün sonra düzenlendiğine işaret ediliyor.
kaynak: timetürk