Açılımlar politik, kazanım ekonomik

Türkiye’nin, Suriye, Irak, İran ve Ermenistan ile yaptığı açılımlar, dış ticaret dengelerini de değiştiriyor. İhracatta AB ülkelerinin yerini şimdi komşu ülkeler alıyor. Komşularla gelişen ilişkilerin şimdiden yeni yatırımların işaretini verirken, ihracat yapısında da önemli bir değişimin habercisi… Örneğin çok değil, bir yıl öncesine kadar kimyasal mamullerde 858 milyon dolarla bir numaralı ihracat pazarı olan İtalya, bir yılda yüzde 70 düşüşle 258 milyon dolara gerilerken, bunun karşısında ise 283 milyon dolardan 370 milyon dolara yükselen bir Irak pazarı var…İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamülleri İhracatçıları Birliği (İKMİB) Başkanı Murat Akyüz bu yakınlaşmayı “Bir zamanlar Avrupa ısrarımız vardı, şimdi bu giderek azaldı. Artık uzun süredir sırtımıza vurup ‘bize dönün, bizimle ilgilenin’ diyen gruba yüzümüzü döndük. Bu Türkiye için büyük bir şanstır” diyor.

Trend komşuyla ticaret

İhracatın çok ciddi bir ihracatta yapısal değişim sürecinden geçtiğini söyleyen Akyüz, “Kabuk değişiyor. Bunlar o kabuk değişimdeki sancılar. Türkiye artık komşularının atlayarak dünyaya ulaşmaya çalışmıyor” açıklamasını yapıyor. Dünyada trend komşularla ilişkilerin minumum yüzde 30 olması üzerine olduğunu söyleyen Akyüz, “Biz bugüne kadar bütün ilişkileri komşularımızı atlayarak kurmaya çalışıyorduk. Ülkelerle ilişkileri politik olarak da çok sıcak tutmamaya çalışıyorduk. O trend değişince krizin de etkisiyle Türkiye’nin artı rakamları geçmesini sağlayacaktır. Krizin ortaya çıkışı finans sektörünün çok olgun olduğu ülkelerde çıkmış olması. Bizim doğu komşularımınız hiçbiri finans sektörü olgun ülkeler değil. Bizim avantajımız o. Sıcak paranın bire bir geçtiği, cebinizde para olduğunda ticaret yaptığınız ülkelerden bahsediyoruz. Kredi istemeyen cebinde parası olduğunda sizden alan insanlar bunlar” diye konuşuyor.

Bu pazarı kaybetmeyiz

Öte yandan komşularla yapılan açılım yeni fırsatların yanı sıra bazı ülkelerle gerilim yaratsa da bu durum iş dünyasını tedirgin etmiyor. Bunun nedeni olarak da ilişkilerin sağlam temeller üzerine kurulmuş olması gösteriliyor. Örneğin, Azerbaycan pazarı.

Türkiye’nin yeni potansiyel pazarı olan Ermenistan ile imzalanan ön protokolün ardından Azerbaycan’la yaşanan gerginliğin “Bu pazar kaybedebilir miyiz” endişesine yol açmadığını belirten iş dünyası “Bu tür gerginlikler olabilir. Abartılmaması gerek. Azerbaycan ile ilişkimiz pamuk ipliğine bağlı değil” yorumunda bulunuyor.

kaynak: referans

Bir cevap yazın