Kocaeli: Yasak sürüyor, yoksa uyu(tulu)yor musunuz?
Kocaeli İnanç özgürlüğü Platformu 240.hafta basın açıklamasını, 21 kasım 2009 tarihinde saat 12.30 da İzmit Sabri yalım İnsan hakları parkında yaptı.Basın açıklamasını Sezer Çorman okudu, konu başörtüsü yasağı ve çocuklara yapılan ayrımcılıktı.
Basın açıklamasının tam metni:
Değerli basın mensupları, hakkını arayan ve başörtüsü mücadelemize destek veren duyarlı insanlar… Yine buradayız yılmadan mücadelemize devam edeceğiz.
240 haftadır sesimizi duyurmaya çalışıyoruz. Halen yasağın devam etmesi Türkiye için bir ayıptır. Ayıplarımızdan bir türlü sıyrılamıyoruz. Demokrasiyi içimize sindiremediğimiz gibi Nene Hatun’un başındaki örtüye de bir türlü sahiplenmiyoruz. Unutmayalım ki milletimizi birlikte tutan değerlerden birisi de inancı gereği yaşamak için takılan başörtüsüdür. Halkımıza sorduğumuzda %80 gibi bir ekseriyetle bu yasağın kalkması yönünde talepleri varken, neden hala bu görmezden geliniyor!
Halkımıza sesleniyoruz. Yasak sürüyor duyuyor musunuz, yoksa uyutuluyor musunuz? Her hafta yılmadan yaptığımız basın açıklamaları bir haksızlığı gündemde tutmak içindi. Görüyoruz ki halkımız çözümün adresini artık meydanlardan ziyade iktidar ve muhalefetten beklemektedirler. Hala iktidar ve muhalefete sesimizi duyurmamız için bir 240 hafta daha mı beklememiz mi lazım.! Her hafta üşenmeden burada toplanabiliriz, fakat eğitim hakkı elinden alınıp, mağduriyete uğramış olanların geçen zamanlarını tekrar geriye getirebilir miyiz.? Tabiî ki buna da hayır diyeceksiniz.
Diyanet İşleri Başkanlığının üçüncüsünü düzenlediği Din Şurasında kadınlara yönelik ayrımcılığın devam ettiğini inancı gereği olarak sürdürdüğü yaşam biçimi ve giyim kuşam şeklinden dolayı kadınlara hak mağduriyeti yaşatılmamalıdır diye belirtmişlerdir. Din şurasında alınan kararlar artık yasağın bitirilmesi için çağrı niteliğindeydi. Biz de buradan artık yasağın bitmesi yönünde ilgililere gereğini yapın demekten başka bir söz bulamıyoruz.
Son günlerde devletin başbakanından , yargı mensuplarının kanunsuz bir şekilde dinlenildiği dair haberler yapılmaktadır. Ceza Muhakemesi Kanunu`nun 135.maddesinde dinlemenin koşulları ve hangi suçların takibi için dinleme yapılacağı belirtilmiştir. “Bu koşullardan en önemliside kuvvetli suç şüphesinin olmasıdır ve başkaca delil elde etmenin mümkün olmamasıdır.” 28 Şubat sürecinden bu yana hakim kararı olmadan birilerini fişlemek için yapılmış olan kanunsuz dinlemeler ülkemizin demokrasi sınavında kara sayfalar olarak yerini almıştır. Anayasamızda belirtilen özel hayatın gizliliği ve haberleşmenin gizliliği ilkesi ihlal edilmemelidir. İnsan hakları ve uluslararası hukuk ilkelerine aykırı olan kanunsuz dinlemeler için yetkililer gereğini yapmalıdır.
Yasak bitene kadar adaletin tesis edildiği, herkesin hak ve hukukunun korunduğu günlerin bir an önce gelmesi dileğiyle… Katıldığınız hepinize teşekkür eder. Yaklaşan Kurban Bayramının ülkemize ve tüm İslam alemine barış, kardeşlik ve esenlik getirmesini temenni ederim.
KOCAELİ İNANÇ ÖZGÜRLÜĞÜ PLATFORMU
Sezer ÇORMAN