Kocaeli, katsayı davasına müdahil oluyor

Katsayı adaletsizliğine tepkiler devam ediyor. Kocaeli’de yüzlerce duyarlı insan Danıştay’ın katsayı uygulaması ile ilgili davaya müdahil olmak ve yasal haklarını kullanmak için Kocaeli Adliyesi’ne geldi. Bilindiği gibi İstanbullu hukukçuların mesleki örgütü olan ve yüksek öğretimle hiçbir alakası olmayan, İstanbul barosu tarafından, açılan dava sonunda üniversite imtihanına girecek öğrencilerin arasındaki katsayı adaletsizliğini kaldıran YÖK kararırına, Danıştay yürütmeyi durdurma kararı almıştı.

Bu seferde konuyla birebir ilgili, meslek lisesi mezunları, çocukları meslek lisesinden okuyan öğrenciler, çocuğunu meslek lisesine yollamayı düşünen veliler, meslek lisesi mezunu bulmakta zorlanan ve bu durumdan sıkıntı duyup, ülke çıkarlarına ters düştüğünü düşünen sanayici ve vatandaşlar, kendileri ile bire bir alakalı bu konuda Kocaeli Adliyesine Gelerek, Dosya No: 2009/6890 Esas davaya müdahale taleplerini içeren dilekçelerini verdiler.Yüzlerce vatandaşın dilekçe vermek için geldiği Kocaeli adliyesinde, vatandaşın itirazını ve davaya müdahil olma talebini içeren dilekçelerin daha sonrada verilmeye devam edeceği öğrenildi.

Kocaelili vatandaşlara destek vermek amacıyla orada bulunan ve 40 civarında Sivil Toplum Kuruluşundan oluşan, Kocaeli Gönüllü Kültür Teşekülleri Platformuna üye derneklerin başkanları veya temsilcileride hazır bulundu.Bu konuda medyaya ve halka bir açıklamada bulunan KGKTP dönem sözcüsü ve AGD Kocaeli Şubesi başkanı Ahmet Özen aşağıdaki konuşmayı yaptı:

Konuşmanın Tam metni:

“MESLEK LİSESİ MEMLEKET MESELESİ”

Türkiye 12 yıldır katsayı denilen ve yüz binlerce insanımızı mağdur eden bir sorunla boğuşuyor. Milletimizin ve devletimizin kurduğu okullarda okuyan çocuklarımız, nedenini bilmediğimiz bir şekilde birileri tarafından “öteki” konumuna sokulmak isteniyor ve eğitim yarışında bu çocuklarımızın önüne engeller çıkartılıyor

Yıllardır velilerin, ögrencilerin öğretmenlerin bütün talepleri ısrarla görmezden gelinmekte “hak gaspı”na göz yumulmakta ve çocuklarımızın gelecek hayalleri karartılmaktadır. Bu süreçte sadece İmam Hatipler değil; Teknik Liseler, Endüstri Meslek Liseleri, Ticaret Liseleri’nde okuyan , farklı alanlara yönelmek isteyen gençlerimizde bu işin mağdurudur.

Konu kamuoyuna İmam Hatip Lisesi sorunu olarak lanse edilmektedir ki bu kesinlikle doğru değildir. 1 milyona yakın meslek liseliler içerisinde İHL’ler yüzde 8 civarında kalmakta, geriye kalan yüzde 92 ise diğer meslek liselerinde okumaktadır. Katsayı meselesi İHL meselesi olarak takdim edilerek halka yanlış bilgi verilmektedir ve böylece kısır bir döngünün içine hapsedilmektedir.

Katsayı sorununun çocuklarımızı daha fazla mağdur etmesine ve geleceklerini karartmasına göz yummayacağız. Bu konuyla ilgili bütün tarafları akıllarını başlarına almaya davet ediyor ve bir an önce sorunun çözülmesini istiyoruz. Hem hükümet, hem Danıştay , hem de YÖK bu konuda üzerine düşen görevi yapmak ve milletimizi rahatlatmak zorundadır.

Şu anda bütün öğrencilerimizin gözü yaşlıdır , velilerimizin gözü yaşlıdır. Bu gözyaşları artık durmalı ve sınava kadar bu sorun çözülmelidir. Artık ‘ bu tiyatroya, bu oyuna bir son verin ‘ demenin zamanıdır.

Bu konuda en kalıcı çözüm hiç şüphesiz referanduma götürülen bir anayasa değişikliğidir. Ancak kısa vadede sınav yapılacağı için acil bir karar alınması ve sınava hazırlanan çocukların rahatlaması gerekmektedir. Biz de konunun direk muhatapları olarak hukuki alanda bütün haklarımızı sonuna kadar arayacağız bu gün yine hukuki bir hakkımız aramak için buradayız.

Bir hak arama mücadelesi olarak gördüğümüz bu süreçten daha iyi bir sonuç alabilmek için ilimizdeki tüm meslek liselerinden velilerimiz ile birlikte itiraz dilekçelerimizi vermek ve davaya müdahil olmak için geldik.

İnsanların ihyasından başka bir düşüncesi olmayan , vatana , millete , halkına hizmetten başka fikri olmayan bu yavrularımızın hayalleriyle oynayanları duyarlı olmaya davet ediyor ve çocukları meslek lisesinde okuyor olsaydı bir veli olarak nasıl davranırlardı sorusuna kendi vicdanlarında cevap aramalarını istiyoruz.

Danıştay’ı hükümeti , YÖK’ü , Sanayi odalarını , ticaret odalarını ve bütün sivil toplum kuruluşlarını bu meseleye sahip çıkmaya davet ediyoruz. Biz, öğrenciler , öğrenci velileri , öğretmenler , katsayı mağduru mezunlar , sivil toplum kuruluşları ve ülkesini seven vatandaşlar olarak katsayı meselesini memleket meselesi olarak görüyor ve acilen bu sorunun çözülmesini talep ediyoruz.

Ahmet Özen
AGD Kocaeli Şubesi başkanı
Kocaeli Gönüllü Kültür Teşekkülleri Platformu dönem sözcü.

Bir cevap yazın