Kocaeli (258) Başörtüsü açılımı ne zaman?

Bu günlerde yeni bir kırılmanın, dönüşümün eşiğindeyiz. Yıllardır sürüncemede bırakılan, her iktidarın arzusu olan anayasa değişikliği nihayet meclis gündemine geldi ve tartışılmaya başlandı. Toplumu oluşturan tüm bireylerin eşit, özgür ve adil bir şekilde haklarını kullanabileceği bir anayasa herkesin ortak arzusu. Burada, 258 haftadır, özellikle inanç özgürlüğü üzerine vurgular yapmış ve anayasada inanç özgürlüğü üzerindeki baskıları kaldıracak ve özgürlükleri genişletecek değişiklikler yapılmasını talep etmiştik.

Hükümet üst üste açılımlar yaparak, toplumun her kesimine zeytin dalı uzatırken, başörtülü hanımlara uygulanan ayrımcılık konusunda herhangi bir adımın atılmamış olması bizlerde bir takım şüpheler uyandırmaktadır. Kürt açılımı, Alevi açılımı ve Roman açılımından sonra kamuda yasaklarla karşılaşan dindar kesim ”İnanç Açılımı” ile sorunlarının çözümünü beklemektedir.

Son olarak yaklaşık 26 maddeden oluşan anayasa reformu paketinden ‘Kadınlara Pozitif Ayrımcılık’ maddesi “Başörtüsüne serbestlik yolu açar” eleştirisi ile çıkarıldı. Başörtüsünün anayasa değişikliği için pazarlık konusu yapılması, şimdiki Meclis Başkanı Mehmet Ali Şahin’in 2006 yılında söylediği ”Türban yüzde 1,5’un sorunudur”söylemine denk düşmektedir.

22 Temmuz 1981, bu tarih başörtüsü yasağının başladığı tarihtir. Tam 29 yıl önce, üniversitelerde başörtüsüyle okumak yasaklanmıştı. Başörtüsüne uygulanan yasak o günden bu güne gelen iktidarların insafına bırakılmıştır. Özellikle 28 Şubat’ın karanlık günlerinde üniversitelerde kurulan ‘İkna Odaları’ birçok genç kızımızın ruh halini bozmuş ve yurtdışına hicret etmelerine sebep olmuştur.

Mevcut Anayasanın toplumsal değişimler karşısında yetersiz kaldığı, insan haklarını sınırlayıcı maddeler ihtiva ettiği ve acilen değiştirilmesi gerektiği konusunda hemfikiriz. Uzlaşma adına toplumun bir kısmı ikna edilirken diğer kısmının özellikle dindarların unutulması barışı nasıl sağlayacak merak ediyoruz.

Başörtüsü ile simgelenen İnanç özgürlüğü siyasete kurban edilecek bir olgu değildir. İnanç ve Düşünce özgürlüğü için binlerce insanın feryadını iktidar basamaklarını tırmanmak için kullanan ve çözümü geciktiren siyasetçileri Allah’a havale ediyoruz.

Kocaeli Gönüllü Kültür Teşekkülleri Platformu adına

Mazlumder Kocaeli Şubesi üyesi Sinan Çamurcu

Bir cevap yazın