CEDAW sordu, Hükümet “yasak yok” savunusu yaptı

Birleşmiş Milletler’de Kadına Karşı Her Türlü Ayrımcılığın Ortadan Kaldırılması Sözleşmesi (CEDAW) kapsamında 6. ülke dönem raporu Kadın ve Aile’den Sorumlu Devlet Bakanı Selma Aliye Kavaf ve heyeti tarafından sunuldu ve raporun savunması yapıldı. Kadın- erkek eşitliğinin izlenmesi konusunda en önemli uluslararası mekanizma olan CEDAW’da, Türkiye’nin taraf olduğu antlaşmadan doğan sorumluluklarını ne derece yerine getirdiği masaya yatırıldı. CEDAW üyesi ülkeler Türkiye’de kadına karşı uygulanan ayrımcılığın en fazla başörtüsü sorununda yaşadığı eleştirisi yapıldı.

Türkiye’nin resmi raporunu sunduğu oturumda birçok CEDAW üyesi ülke temsilcisi Bakan Kavaf ve heyetine Türkiye’de başörtüsü yasağının dayandırıldığı hukuk gerekçesini sordu. Bakan Kavaf başörtüsü sorularına Türkiye’de böyle bir yasağın kanunen bulunmadığını; ancak uygulamalarda böyle bir sıkıntının yaşandığını itiraf etti.

BM Genel Merkezi’nde yapılan toplantının ilk oturumunda Başbakanlık Kadının Statüsü Genel Müdürlüğü (KSGM) Genel Müdür Yardımcısı Leyla Coşkun, bir CEDAW üyesinin Türkiye’de kadının giyim-kuşamına yönelik bir kısıtlamanın olup olmadığını sorusuna, “Türkiye demokratik bir ülkedir, böyle bir kısıtlama yok.” şeklinde cevap verdi. Ancak oturumun öğleden sonraki toplantısında CEDAW üyesi 7 delegenin başörtüsünde kadınların haklarının ihlal edildiği ve bunun nasıl açıklanabileceği şeklindeki sorularına Bakan Kavaf, Leyla Coşkun’un “kısıtlama yok” açıklamasını düzeltmek zorunda kaldı.

Bakan Kavaf sorulara verdiği cevapta, kadının okula başörtüsü ile gitmesinde ya da kamu sektöründe çalışmasını yasaklayan kanun maddesinin olmadığını ancak uygulamada bazı sorunların yaşandığını aktardı.

Türk hükümeti CEDAW’a verdiği resmi raporun dışında bazı kadın kuruluşları ile derneklerince hazırlanan toplam 6 adet “gölge rapor” da bu kuruluşa verildi. “Gölge rapor” veren 6 dernekten üçü CEDAW toplantısında söz alarak, Türkiye’nin imzalamış olduğu sözleşmeden doğan sorumluluklarından bazılarını yerine getirmediğini ifade etti. CEDAW üyeleri gölge ve resmi raporları inceledikten sonra iki hafta içerisinde Türkiye ile ilgili alacağı kararı açıklaması bekleniyor.

CEDAW üyeleri Türkiye’de en fazla kadın hakları ihlalinin başörtüsü nedeniyle yapıldığını düşünüyor. Zira CEDAW’a kadın hakları konusunda rapor veren Türkiye’ye en fazla soru başörtüsü konusunda geldi. Başörtüsü dışında CEDAW üyeleri Türkiye’de kadına karşı yapılan ihlalleri de Türk heyetine sordu. Bu sorular arasında kadına yönelik uygulanan şiddet, sağlık, kredi, ayrımcılık, mahkeme, sığınak evleri ve devletin yardımları gibi konularda olduğu dikkat çekti.

Avukat Fatma Benli, başörtüsü nedeniyle Türkiye’de kadınların yaşadığı sıkıntıları içeren 6 gölge raporundan biri olan başörtüsü sorununu, CEDAW toplantılarının ilk günü olan pazartesi oturumunda okudu. Bakan Kavaf ve heyetinin Çarşamba günü resmi heyeti sunması ve savunmasının ilk oturumunda “Türkiye’de kadının giyimine karşı baskı yok” açıklamasına itiraz eden Benli, bu rahatsızlığının toplantı sonrası önce TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu Başkanı ve eski Bakan Güldal Akşit’e daha sonra ise Bakan Kavaf’a iletti. Avukat Benli, başörtüsü nedeniyle on binlerce genç kızın eğitim haklarından mahrum edildiğini ifade ederek kamuda da başı kapalı kadınların çalışma haklarının ellerinden alındığını dile getirdi.

EYLÜL’DEKİ REFERANDUM KADIN HAKLARINI DA GENİŞLETECEK

Kadın haklarının gelişmesi ve eşitliğin sağlanması konusunda Eylül ayında yapılacak referandum ile önemli ilerlemelerin sağlanacağını belirten Bakan, reform paketinin kabul edilmesi durumunda kadınların eğitim, istihdam, yoksullukla mücadele gibi sorunlarının giderilmesinde önemli yol alınacağını vurguladı.

Bakan Aliye Kavaf, kız çocuklarının eğitiminde sorunların hala devam ettiğini de itiraf etti. Başörtüsü konusuna konuşmasında değinmeyen Kavaf, kız öğrencilerin eğitim sorunları olarak okullara gönderilmesini zikretti. Eğitimde cinsiyet eşitsizliği ile mücadele etmeye devam ettiklerini kaydeden Kavaf, kız çocukları açsından sorunların halen devam ettiğini açıkladı.

Bakan Kavaf’ın başkanlık ettiği heyette, TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu Başkanı Güldal Akşit, Kadının Statüsü Genel Müdürlüğü, Adalet Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü, Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü temsilcileri de katıldı.

Sezai Kalaycı, Risale Haber

Bir cevap yazın