Akyazı 184. Eylem: Değişiklikler eksik ama ileri bir adım

17 ağustos 1999 yılında meydana gelen deprem de binlerce kardeşimiz hayatını kaybetti. Allah c.c.’den tüm insanlığı felaketlerden korumasını niyaz ediyoruz. 11 yıl önce depremde hayatlarını kaybeden kardeşlerimize rahmet diliyoruz.

Mubarek Ramazan ayında bulunduğumuz şu günlerde ülkemizin gündemi 12 Eylül’de yapılacak olan anayasa referandumuna kilitlenmiş durumdadır. Türkiye’nin siyasi elitler, halkı adeta bir sürü gibi gören, özgürlüklere karşı duran statükocu çevrelerin en büyük korkusu referandumdan evet sonucunun çıkmasıdır. Çünkü baskı ve zorbalıkla yıllardır ezdikleri ve aşağıladıkları toplum artık bu politikalara prim vermemekte ve geçmişte yaşanan tüm karanlık oyunları planlayanlardan hesap sormaktadır.

Referandumda oylanacak yeni anayasa taslağı ne gibi değişiklikler içermektedir? Kısaca bu konuya değinmekte yarar görüyoruz. Yeni anayasa taslağında eşitlik ve ayrımcılık yasağı yeniden düzenleniyor. Kadınlara, engellilere, çocuklara, şehit ailelerine daha fazla imkan sunuluyor ve özgürlüklerden daha çok yararlanmaları öngörülüyor. Devlet kurumlarında yıllardır devam eden ve özel hayatımızın gizliliği ilkesini açıkça ihlal eden fişleme dönemi sona eriyor, özel hayatımızın gizliliği garanti altına alınıyor. Seyahat özgürlüğü yeniden düzenleniyor ve vatandaşların yurtdışına çıkma hürriyeti, ancak hakim kararıyla sınırlanabiliyor, keyfi engellemeler ortadan kalkıyor. İşleri kötüye giden ve vergi borcunu ödeyemeyen esnaf suçlu muamelesi görmeyecek. Sendikal haklar genişliyor ve kamuda tüm sorunlarımızı aktaracağımız ve haklarımızı arayacağımız kamu denetçiliği geliyor. Temsil hakkına güvence tanınıyor ve milletvekilleri partileri kapansa bile milletvekili sıfatını kaybetmiyor.

Yaş kararları yargı denetimine anlıyor ve kamu görevlilerine, öğrencilere keyfi ceza dönemi sona eriyor, disiplin soruşturmaları yeniden ele alınıyor. Anayasa mahkemesinin yapısı değişiyor ve çoğulcu bir mahkeme geliyor, ömür boyu mahkeme üyeliği kalkıyor. Anayasa mahkemesine bireysel başvuru hakkı geldiği gibi, bundan sonra TBMM başkanı, genelkurmay başkanı ve kuvvet komutanları da yüce divanda yargılanabilecek.

Askeri yargıda emir komuta zinciri kırılıyor, Hakimler Savcılar Yüksek Kurulu’nun yapısı değiştirilerek hakim teminatını zedeleyen uygulamalara son veriliyor.

Tüm bu düzenlemeler, yeni anayasanın ülkemiz insanlarının temel hak ve özgürlüklerini iyileştirmeyi amaçlıyor. Ayrıca devletin belli güç odaklarının egemenliği altından kurtulmasını ve millet egemenliğinin garanti altına alınmasını hedefliyor. Elbette bu değişiklik tam ve eksiksiz bir sivil anayasa paketi değildir. Ancak mevcut durumda tüm ihtiyaçları karşılamasa da önemli ilerlemeleri sağlaması bakımından desteklenmeli ve kabul edilmelidir.

Milletimizin sağduyusuna güveniyor ve referandumda 12 eylül ürünü askeri anayasadan sivil bir anayasaya geçeceğimize ve ezici bir çoğunlukla evet oyu çıkacağına inanıyoruz. Gelecek hafta cumartesi saat 12:30’da buluşmak üzere Allah’a emanet olun.

Hayırlı Ramazanlar temennimizle…

Akyazı Başörtüsüne Özgürlük Platformu Adına

Mazlum der Akyazı Şube Başkanı

Burhan ÇİMŞİT

Bir cevap yazın