Maaşlar neden gizleniyor?

Siyasal iktidar ve bürokratik statüko arasındaki görünüşteki gerginlik, bazı durumlarda “görünmez bir dayanışmaya” dönüşebiliyor. Örneğin Hrant Dink davasının çözümsüzlüğe sürüklenmesi böyle bir dayanışmanın neticesi. “İki dilli yaşam” talebine karşı sergilenen refleks de aynıydı. Star yazarı Eser Karakaş ise “Memur maaşları neden eksik” adlı yazısında başka bir duruma da işaret etti.

Karakaş, yazısında şöyle diyordu: ““Listeye biraz daha dikkatli baktığınızda, vaizden polise, kaymakamdan avukata kadar çok çeşitli örnekler varken askerler ve yargı görevlilerinin maaşları görünmemektedir ve bu durum askerler için 28 Şubat günlerinden bugüne, yargı çalışanları için de son dört-beş senedir böyledir.

Oysa vergi mükelleflerinin kendilerine kamu hizmeti üreten tüm kamu çalışanlarının ücretlerini/maaşlarını öğrenmelerinden, bilmelerinden daha doğal bir şey olabilir mi? Vergi mükelleflerinin bir generalin, bir yüzbaşının bir yargıcın maaşını bilgi edinme hakkı temelli başvurularla öğrenmeleri herhalde mümkündür ama bu durum çok normal değildir; önemli olan, aklıma takılan konu subay ve yargı çalışanlarının maaşlarının neden Maliye Bakanlığı tarafından yayınlanan tablolarda yer almadığıdır.”

SİYASAL EGEMENLİK KAVGASI MI?

Eser Karakaş gibi bu konuyu irdeleyen ve Maliye’nin önce askerlerin ardından yargı mensuplarının,  son olarak da valilerin aldığı maaşlarını listeden çıkarmasını eleştiren Mehmet Altan, son dönemde göze çarpan uygulamaları şöyle eleştiriyor:

“Bazen olup biteni anlamakta zorluk çekiyorum… Yaşanan ve çok olumlu adımların da atıldığı süreç “rejimi demokratikleştirmeyi” mi hedefliyor, yoksa sadece “siyasal egemenlik” kavgası mı?  Örneğin “vesayet rejiminden” söz edip dururken, askerlerin, yargının ve şimdi de valilerin halkın vergilerinden ödenen maaşları neden gözlerden saklanıyor? Askeri maaş konusunda 28 Şubat’ın devamı olarak tutum takınılıyor?

Yok, eğer amaç, eski tas eski hamam anlayışını sürdürüp “siyasal egemen” olmak ise, o zaman da dostça söyleyeceğim şudur: ANAP’ı unutmayın.

Bakalım Maliye, siyasal iktidarın halk iradesine ambargo koyduğundan haklı olarak yakınıp durduğu “bürokratik vesayet” sürerken, askeri, yargısal ve idari erkin maaşlarını Türkiye halkından, 28 Şubat’ta olduğu gibi saklamaya devam edecek mi?

Esas kanaati o tutum belirleyecek çünkü…”

Platform Haber

Bir cevap yazın