Anadilde eğitim istiyoruz!
Türkiye de yıllarca inkar edilen yok sayılan ve adeta ölüme terk edilen Kürt Dilinin günümüzde devletin resmi kurumları tarafından ”bilinmeyen dil” olarak hakarete uğraması bu dili konuşan milyonlarca Kürdü rencide etmektedir.
Allah’ın insanlara bahşetmiş olduğu ve Allah’ın varlığının delillerinden olan dilleri yok saymak inkar etmek ve hele bunlara hakaret etmek en başta Allah’a yapılan bir saygısızlıktır. Bununla birlikte kişilerin ana dillerinde eğitim yapma hakkının engellenmesi insanlığa karşı işlenen en büyük suçlardandır. Bu çerçevede Türkiye’de milyonlarca Kürdün “anadilde eğitim istiyoruz” talebine “Türkiye’de Eğitim Dili Türkçe’dir.” söylemiyle karşı çıkmak, kabul edilebilir bir mazeret değildir.
Başta Avrupa ülkeleri olmak üzere dünyanın bir çok yerinde birden fazla dilde eğitim yapıldığı halde Türkiye’de Kürtçe eğitime engel olmak Evrensel hukuk normlarının altına imza atan bir ülkeye yakışmamaktadır.
Türkçe dışındaki dillerde ana dilde eğitime karşı olduğunu ifade eden sayın Başbakan’ı insaflı olmaya ve empati kurmaya çağırıyoruz.
21 Şubat Uluslararası Anadil Günü münasebetiyle sayın Başbakan’dan Kürt dili üzerindeki baskıların kalkması için hükümet olarak gerekli çalışmaları yapmalarını istiyor ve bekliyoruz.
Hükümetin yapacağı bu yönde bir çalışma Türkiye’nin yıllardır en büyük sorunu olan Kürt meselesinin çözümüne çok büyük bir katkı sağlayacağı şüphe götürmez bir gerçektir.
Batman Özgür Eğitim –Sen olarak bu ülkede barıştan, dostluktan ,huzurdan kardeşlikten ve insanlıktan yana olan her vicdanlı insanı “Ana dilde eğitim istiyoruz” kampanyalarına destek vermeye çağırıyoruz.
Kamuoyuna saygıyla duyurulur.
ÖZGÜR EĞİTİM –SEN
BATMAN İL TEMSİLCİSİ
MUSTAFA SEVİNÇER