YSK kararında AKP-CHP-MHP mutabakatı
Yüksek Seçim Kurulu (YSK) ile siyaset arasında Hatip Dicle’nin milletvekilliğin düşmesinden önce önemli gelişmeler yaşandığı ortaya çıktı. Radikal’in haberine göre YSK’nın Hatip Dicle kararını veren üyeleri gibi AK Parti, CHP ve MHP’de karar öncesi tam bir mutabakat sağlamış.
Birbiriyle ‘helalleşmeyen’ iktidar ile muhalefet Hatip Dicle’nin hukuk gereği milletvekili olamayacağını karar öncesi yazılı ve sözlü olarak YSK’ya bildirmiş.
KCK davasından tutuklu olan Hatip Dicle, milletvekili mazbatasını avukatları aracılığıyla 12 Haziran’da Diyarbakır İl Seçim Kurulu’ndan almıştı. Kısa bir durum değerlendirmesi yapan parti yönetimi YSK’ya resmi başvuru yapmayı kararlaştırdı.
AK Parti’nin seçim işlerinden sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Haluk İpek’in imzasını taşıyan dilekçe cumartesi sabah saatlerinde YSK’ya verildi. Anayasa, siyasi partiler kanunu ve yasa maddelerinin hatırlatıldığı dilekçede Dicle’nin milletvekili yeterliliğine sahip olmadığı savunuldu.
Dicle’nin seçilme yeterliliğine sahip olmadığı görüşünü YSK’da CHP ve MHP’yi temsil eden isimler de savunuyor.
AK PARTİ: Yanlışlığı YSK’ya bildirmemiz gerekiyordu
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Haluk İpek, YSK’nın Dicle kararını Cumhuriyet Savcılığı’nın müracaatı üzerine verdiğini, AK Parti’nin dilekçesiyle ilgisi olmadığını savundu. Haluk İpek, “Süreç devam ediyordu. Dosya YSK’da devam ederken Hatip Dicle’ye mazbata verilmesi hukuka aykırıydı. Biz bu aykırılığı YSK’ya bildirdik. Birisi seçilme yeterliliğini kaybetmiş ama mazbatayı alıyor. Aday (Oya Eronat) bizim adayımız. Bu yanlışlığı YSK’ya bildirmemiz gerekiyordu. YSK’nın kararı da Anayasa ve yasalara uygundur”diye konuştu.
AK Parti Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ da YSK’nın kararını savunurken milletvekilliği düşen Dicle’yi ‘bile bile lades yapmakla’ suçladı.
Bozdağ, AK Parti olarak bu konuda yasal adım atmayacakları mesajını da verdi.
AK Parti’de krize siyasi çözüm havası esmiyor.
Parti kurmayları hukuken yapılacak bir şey olmadığı ve krizi bilerek tetikleyen BDP’lilerin bedelini ödemesi eğiliminde. Daha önce eleştirilen YSK’ya bu kezdestek çıkan AK Parti, Merve Kavakçı ve Bahattin Şeker’i örnek gösteriyor.