Herkese eşit haklar veren bir anayasa olsun

Mardin Artuklu Üniversitesi ve Şarkiyat Araştırmaları Derneği’nin ortaklaşa düzenlediği ve 2 gün sürmesi planlanan; “Anayasa: Tecdid ve İstikbal – Demokratik bir anayasanın çerçevesini çizmek” adlı sempozyuma Radikal Gazetesi yazarı Cengiz Çandar’ın moderatörlüğünde; Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, Dicle Üniversitesi Öğretim Üyesi Fazıl Hüsnü Erdem ve Taraf Gazetesi yazarı eski diplomat Akın Özçer’in katılımıyla bugünkü ilk oturumuna başladı.

“PEYGAMBERLER MUHAFAZAKÂR DEĞİL, YENİLİKÇİYDİ”

İlk oturumunun konusunun; “Yönetimi âdem-i merkezileştirmek ve demokrasiyi derinleştirmek” olduğu sempozyumun açılış konuşmasını Şarkiyat Araştırmaları Derneği Genel Başkanı Doç. Dr. Ahmet Erkol yaptı. Konuşmasında; bizlere “insan tabiatı itibarıyla medenidir” dediler ama insanlar birbirleriyle iyi anlaşmaları gerekirken insanlar birbirlerini yok ediyor” diyen Erkol, yenilikçilik ve muhafazakârlık konusuna da değindi. Yenilik ve muhafazakârlık konusunda; “mevcudun değişmesini istemeyen insanlara muhafazakâr denilir. Ancak iyi bir anlamı olmamasına rağmen ‘iyi’ anlamı yüklediler.” şeklinde konuşan Erkol; “bilinenin aksine hiçbir peygamber muhafazakâr değil, tam aksine yenilikçidir” dedi.

Anayasa çalışmaları konusunda ise; “Yeni anayasa düzenlenecekse ve toplumsal düzen için hazırladıklarını söylüyorlarsa; o yasalar öncelikle toplum için olmalıdır” dedi.

“ÜLKEMİZDE YAŞAYAN BÜTÜN HALKLARA EŞİT HAKLAR VERİLMELİDİR”

Konuşmasına Arapça, Türkçe ve Kürtçe; “Hoş Geldiniz” diyerek başlayan Mardin Artuklu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Serdar Bedii Omay, ülkemizde yaşayan bütün halklara eşit haklar verilmesi gerektiğini belirttikten sonra yeni anayasa ile ilgili ise; “ yeni anayasanın; eski anayasadaki haksızlıkların kaldırılıp, yüzyıllardır beraberce, kardeşçe yaşayan halkları yine bir araya getirecek bir anayasa olmalıdır” dedi.

“İSPANYA’DA AZINLIKLAR KURUCU UNSURDUR, DİLLERİ VE BAYRAKLARI VARDIR”

İspanya’da uzun süre diplomatlık yapan ve İspanyol anayasası hakkında uzun araştırmalar yaptığını söyleyen Taraf Gazetesi yazarı Akın Özçer; dünyanın en demokratik metinlerinden biri olduğunu söylediği İspanyol Anayasası ile ilgili bilgi verirken şunların söyledi: “ İspanya Anayasası’nda azınlıkların dili, 3. Maddeye göre ülkenin resmi dilinden sonra gelir ve yine İspanya Anayasası’nda; azınlıkların bölgesel yönetimleri vardır ve kendi bayrakları da ulusal bayrağın yanına da asılır.

Bireysel hakların içinde ana dilde eğitimin de olduğunu söyleyen Özçer, yeni anayasa ile ilgili ise; “bireyin en temel hakkı olan bireysel haklar üzerinden hiçbir tartışma yürütülemez ancak kolektif haklar tartışılabilir.” dedi.

ÜNİTER DEVLET FETİŞİZMİNE MARUZ KALINMAMALI

Yapılması planlanan yeni anayasada olması gerekenler ile ilgili anayasa taslağı hazırlayan ve “Çeşitli STK’ların yeni anayasa ile ilgili fikirlerinde; yerel yönetimlerin güçlendirilmesi gerekiyor” açıklamasının olduğunu söyleyen Dicle Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Fazıl Hüsnü Erdem; “devlet, vatandaşlarının haklarını öngörmeli ve onları eşit seviyede değerlendirilmelidir. Eğer gerçekten katılımcı, eşitlikçi bir anayasa hazırlanmak isteniyorsa bölgesel yönetimler güçlendirilmelidir. Üniter devlet fetişizmine maruz kalmadan demokrasinin yerleştirilmesi gerekiyor” dedi.

ŞAHISLAR DEĞİŞİYOR AMA ZÜLME UĞRAYAN HEP AYNI

“Bize zulmeden ‘A Şahsı’ veya ‘B Şahsı’nın değişmesi hiçbir şeyi değiştirmiyor. Neticede zulme uğrayan hep aynıdır” diyen Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir; bir merkezi kamu idaresinin yanı sıra bölgesel kamu idarelerinin de olması gerektiğini savundu.

İl Genel Meclisi ve Belediye Meclisi adında iki meclisin bir şehirde olduğunu hatırlatan Baydemir, meclisler ile ilgili ise; “Benim öngördüğüm asıl sistemde bir şehirde iki meclis yerine bir meclis olmalıdır. Adı Vali veya Belediye Başkanı olsun bunlar halk tarafından seçilmeli ve bu sistem Türkiye’nin her yerine uygulanmalı” dedi.

HİÇBİR GÜNDEM MADDESİ 12 CENAZEDEN DAHA ÖNEMLİ DEĞİL

Son günlerde yaşanan çatışmalarda hayatını kaybeden gerilla ve polislerle ilgili açıklama yapan Baydemir: “Hiçbir gündem maddesi hayatlarını kaybeden 6 polis ve 6 gerilla kadar önemli değildir. Ben dindar bir insanım Allah’ın varlığına, birliğine sonuna kadar inanan bir insanım. Gelin bu savaşa dur diyelim ve kanın akmasını Allah için, peygamber için durduralım.” şeklinde konuştu.

Lezgin Gözen / HABER DİYARBAKIR

 

 

 

 

 

 

Bir cevap yazın